Valkeakosken palliatiivinen yksikkö

Valkeakosken kampuksella on 10-paikkainen palliatiivinen osasto ja kotisairaala. Yksikkössä pidetään myös pienimuotoista palliatiivista poliklinikkaa. 

Palliatiivisella osastolla ja kotisairaalassa työskentelee 2 lääkäriä, joista toisella on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys. Suurimmalla osalla hoitohenkilökunnasta on palliatiivinen erikoistumiskoulutus tai he ovat koulutuksessa.

Osastolla hoidetaan palliatiivisen hoitolinjauksen saaneita potilaita. Osastolle tulee potilaita suoraan kotoa ns. lupapaikalle, siirtona erikoissairaanhoidosta tai oman sairaalan muilta osastoilta. Kotisaattohoito on mahdollista toteuttaa kotisairaalan tuella.

Erityispätevyyslääkärit pitävät voivat myös osallistua palliatiivisen poliklinikan toimintaan.

Osastolla on sekä palliatiivisia potilaita lyhytaikaisessa hoidossa että saattohoitopotilaita. Osastolla tehdään toimenpiteitä tarvittaessa (askites- ja pleurapunktiot). Käytössä on uusimmat CADD-Solis VIP PCA-pumput.

Hoitoneuvotteluja pidetään tarpeen mukaan ja omaisten tukeminen on tärkeä osa osaston työtä.

Erityispätevyyskoulutuksessa olevat lääkärit saavat ohjausta ohjaustuokioissa ja potilaskierroilla. Konsultoida voi aina. Lisäksi osastolla on tiistai-aamuisin osastonlääkärien kokous, johon osallistuvat kaikki sairaalan 9 lääkäriä. Kerran kuukaudessa kokouksessa on pienimuotoista koulutusta. Lisäksi lääkärit voivat osallistua sairaalan koulutuksiin keskiviikko- ja torstai-iltapäivisin mielenkiintonsa mukaan. Kerran viikossa (keskiviikkoisin) on palliatiivisen osaston hoitosuunnitelmakokous, johon osallistuvat myös hoitajat. Osastokokouksia pidetään 1-2 kertaa kuussa.

 

Vastuukouluttaja:

Johanna Kaurtto, Osastonlääkäri

johanna.kaurtto@pirha.fi

Muut kouluttajat:

Antti Wallgren, Ylilääkäri

antti.wallgren@pirha.fi

Saanut oikeudet 15.11.2021