Kainuun hyvinvointialue

Kainuun keskussairaalaan palliatiivinen yksikkö

Rajoitettu koulutuspaikkaoikeus Kainuun keskussairaalaan palliatiiviseen yksikköön on saatu 2.3.2023. Palvelua hyväksytään 6kk palliatiivisen lääketieteen erityispätevyyden erityistason kliiniseen palveluun.

 

KAINUUN KESKUSSAIRAALA huolehtii Kainuun hyvinvointialueen asukkaista, joita on kaikkiaan noin 74 000. Uusi, moderni keskussairaala sijaitsee Kajaanissa, jossa asukkaita 36,5tuhatta. Palliatiivisen yksikön toimintaan kuuluvat palliatiivinen poliklinikka, palliatiiviset osastopaikat, kotisairaala ja palliatiivinen konsultaatiotoiminta.

Yksikössämme toimii moniammatillinen tiimi. Kerran viikossa on moniammatillinen palaveri, johon osallistuu palliatiivisen osaston lääkäri ja sh, kotisairaalan sh, palliatiivisen pkl:n sh, osaston fysioterapeutti, sosiaalityöntekijä, kuntoutusohjaaja (työ psykososiaalista ja lapsiperheiden tukea), psykiatrinen sh, sairaalapastori. Tarvittaessa on mahdollista pyytää mukaan puheterapeutti /ravitsemusterapeutti. Anestesiologialta saamme tukea mm kivun hoitoon. Meillä on myös psykososiaalisen tuen tarjontaa monipuolisesti järjestetty.

 

Palliatiivinen osasto

Palliatiiviset paikat keskussairaalassa ovat yhdessä osastosiivessä, jossa on 10 huonetta, 11 paikkaa. Potilasmäärä vaihtelee 1-10 välillä, vaihtuvuutta on. Osa potilaista on lyhyellä palliatiivisella jaksolla jonkin oiretilanteen tai palliatiivisen arvion ja jatkohoitosuunnitelman vuoksi palliatiivisen hoidon varhaisemmassa vaiheessa. Osa taas ohjautuu suoraan saattohoitoon perussairauden ollessa niin pitkällä. Potilaat tulevat eri erikoisaloilta (uudet potilaat) tai kotoa (lupapaikalle). Omaiset voivat tarvittaessa yöpyä potilaan huoneessa, myös erillinen omaisten päivähuone on.

 

Palliatiivinen poliklinikka

Palliatiivinen poliklinikka on lähetepoliklinikka ja toimii nykyisellään 1-2pv/vko , mutta tarkoitus on toimintaa edelleen laajentaa. Potilaita tulee eniten syöpätaudeilta, mutta myös muilta erikoisaloilta.

 

Palliatiivinen kotisairaala

Osa kotisairaalan toiminnasta on palliatiivista, osaksi on myös muita potilaita. Palliatiivisten potilaiden hoito on palliatiivisen osaston lääkärin vastuulla. Tarvittaessa lääkäri tekee kotikäyntejä, riippuen potilastilanteesta. Kotikuolemat ovat selvästi lisääntyneet näiden muutaman vuoden aikana, kun palliatiivinen yksikkö on toiminut.

 

Palliatiivinen konsultaatiotoiminta

Palliatiivisiin konsultaatioihin vastataan sekä palliatiivisen poliklinikan lääkärin toimesta, että osaan myös palliatiivisen osaston lääkärin toimesta. Laadimme yleensä elämän loppuvaiheen ennakoivan hoitosuunnitelman kaikille potilaille, joista konsultoidaan. Yleensä palliatiivinen sh tapaa potilaan ensiksi, tekee oirekyselyn (ESAS) ja kartoittaa potilaan tilannetta, minkä jälkeen lääkäri tapaa potilaan.

 

Tule kauniiseen ja omaperäiseen, monipuoliseen Kainuuseen! Asunnon järjestämisessä autetaan.

Tämä sopivankokoinen palliatiivinen yksikkö kutsuu sinua mukavine tiimeineen!

Ota yhteyttä: erikoislääkäri tuula.pulska(at)kainuu.fi tai ylilääkäri Ulla Moilanen ulla.moilanen(at)kainuu.fi

 

Kouluttajalääkärit, joilla palliatiivinen erityispätevyys: yleislääketieteen el Tuula Pulska (vastuulääkäri), syöpätautien erikoislääkäri Mervi Rauhala, gynekologian erikoislääkäri Katriina Mulari

Koulutusoikeudet rajatusti 3/2023 6kk