Valkeakosken palliatiivinen osasto

Valkeakosken kampuksella on 10-paikkainen palliatiivinen osasto ja kotisairaala, jotka palvelevat Akaan, Urjalan ja Valkeakosken asukkaita. 

Palliatiivisella osastolla ja kotisairaalassa työskentelee 2 lääkäriä, joista toisella on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys. Suurimmalla osalla hoitohenkilökunnasta on palliatiivinen erityiskoulutus tai he ovat koulutuksessa.

 Osastolla hoidetaan palliatiivisen hoitolinjauksen saaneita potilaita. Osastolle tulee potilaita suoraan kotoa ns. lupapaikalle, siirtona erikoissairaanhoidosta tai oman sairaalan muilta osastoilta. Lupapaikkapotilaita on yhteensä n. 50. He tulevat osastolle puhelinsoiton perusteella. Valkeakoskelaiset lupapaikkapotilaat ovat yleensä Valkeakosken kotisairaalan seurannassa. Toinen erityispätevyyslääkäreistä toimii myös kotisairaalassa. Kotisairaala myös ohjaa tarvittaessa potilaan osastolle, jos katsotaan, että osastohoito on tarpeen. Kotisaattohoito on mahdollista toteuttaa kotisairaalan tuella.

Erityispätevyyslääkärit pitävät myös palliatiivista poliklinikkaa.

Osastolla on palliatiivisia potilaita lyhytaikaisessa hoidossa ja myös saattohoitopotilaita. Osastolla tehdään toimenpiteitä tarvittaessa (ascites- ja pleurapunktiot, veritankkaukset). Käytössä on uusimmat CADD-Solis VIP PCA-pumput.

Hoitoneuvotteluja pidetään tarpeen mukaan ja omaisten tukeminen on tärkeä osa osaston työtä.

Erityispätevyyskoulutuksessa olevat lääkärit saavat ohjausta ohjaustuokioissa ja potilaskierroilla. Konsultoida voi aina. Lisäksi osastolla on tiistai-aamuisin osastonlääkärien kokous, johon osallistuvat kaikki sairaalan 9 lääkäriä. Kerran kuukaudessa kokouksessa on pienimuotoista koulutusta. Lisäksi lääkärit voivat osallistua sairaalan koulutuksiin keskiviikko- ja torstai-iltapäivisin mielenkiintonsa mukaan. Kerran viikossa (keskiviikkoisin) on palliatiivisen osaston hoitosuunnitelmakokous, johon osallistuvat myös hoitajat. Osastokokouksia pidetään 1-2 kertaa kuussa.

Johanna Kaurtto, Osastonlääkäri

johanna.kaurtto@pirha.fi

Antti Wallgren, Ylilääkäri, Palliatiivinen keskus ja kotisairaalapalelut, Pirha

antti.wallgren@pirha.fi

Saanut oikeudet 15.11.2021