Valkeakoski

Valkeakosken terveyskeskussairaalan palliatiivinen osasto

Valkeakosken terveyskeskussairaala on 101 –paikkainen sairaala, jossa on 30-paikkainen kuntouttava osasto, 40-paikkainen akuuttiosasto, 21-paikkainen geriatrinen osasto sekä 10-paikkainen palliatiivinen osasto. Sairaala on tarkoitettu Akaan, Urjalan ja Valkeakosken asukkaille.

Palliatiivisella osastolla työskentelee 2 lääkäriä, joilla molemmilla on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys (tai 1 erityispätevyyslääkäri ja 1 koulutettava). Suurimmalla osalla hoitohenkilökunnasta on palliatiivinen erityiskoulutus tai he ovat koulutuksessa.

 Osastolla hoidetaan palliatiivisen hoitolinjauksen saaneita potilaita. Osastolle tulee potilaita suoraan kotoa ns. lupapaikalle, siirtona erikoissairaanhoidosta tai oman sairaalan muilta osastoilta. Lupapaikkapotilaita on yhteensä n. 50. He tulevat osastolle puhelinsoiton perusteella. Valkeakoskelaiset lupapaikkapotilaat ovat yleensä Valkeakosken kotisairaalan seurannassa. Toinen erityispätevyyslääkäreistä toimii myös kotisairaalassa. Kotisairaala myös ohjaa tarvittaessa potilaan osastolle, jos katsotaan, että osastohoito on tarpeen. Myös kotisaattohoito on mahdollista toteuttaa kotisairaalan tuella.

Erityispätevyyslääkärit pitävät myös palliatiivista poliklinikkaa.

Osastolla on palliatiivisia potilaita lyhytaikaisessa hoidossa ja myös saattohoitopotilaita. Osastolla tehdään toimenpiteitä tarvittaessa (ascites- ja pleurapunktiot, veritankkaukset). Käytössä on uusimmat CADD-Solis VIP PCA-pumput.

Hoitoneuvotteluja pidetään tarpeen mukaan ja omaisten tukeminen on tärkeä osa osaston työtä.

Erityispätevyyskoulutuksessa olevat lääkärit saavat ohjausta viikoittaisissa ohjaustuokioissa ja potilaskierroilla. Konsultoida voi aina. Lisäksi osastolla on tiistai-aamuisin osastonlääkärien kokous, johon osallistuvat kaikki sairaalan 9 lääkäriä. Kerran kuukaudessa kokouksessa on pienimuotoista koulutusta. Lisäksi lääkärit voivat osallistua koko terveyskeskuksen koulutuksiin keskiviikko- ja torstai-iltapäivisin mielenkiintonsa mukaan. Kerran viikossa (keskiviikkoisin) on palliatiivisen osaston hoitosuunnitelmakokous, johon osallistuvat myös hoitajat. Osastokokouksia pidetään 1-2 kertaa kuussa.

Merja Hanski

ylilääkäri

Saanut oikeudet 15.11.2021

merja.hanski(at)valkeakoski.fi